Ačkoliv plody rybízu zdobí v létě nejednu zahrádku, je to přírodní produkt, který je stále nedoceněný. Nejvíce se pěstuje rybíz červený, ale lidé už přišli na chuť i jeho černé a bílé odrůdě. Rybíz je především známý pro svou bohatost na důležitý vitamín C. Ten obsahuje především rybíz černý. Pokud denně sníme čtyřicet bobulek, máme splněnu dávku vitamínu C na celý den. Některé druhy ovoce mrazením svou hodnotu silně ztrácí, ale o rybízu to v žádném případě neplatí. Pokud ho zmrazíme hned po sklizni, důležité vitamíny a další látky, které jsou prospěšné našemu zdraví, si uchovává i po následném rozmrznutí.
· Jednou z takových důležitých látek je i rutin, který je pravým požehnáním zejména pro naši cévní soustavu.
– Proto je dobrou prevencí proti mozkové mrtvici.
Kromě toho jsou plody bohaté i na antioxidanty a karoteny. Konzumaci rybízu si tedy budou pochvalovat i naše oči. Pomáhá dokonce i proti jednomu nepříjemnému problému, který trápí zejména řidiče. Tím problémem je šeroslepost.
Rybízové dobroty
Rybíz je dobře upotřebitelný v kuchyni, kde se z něho dají připravit různé kompoty, marmelády a želé. Pro svůj vysoký obsah přírodního pektinu je příprava marmelád velice snadná.
· Zásoby rybízu v jakékoliv podobě by měli mít také lidé, kteří trpí křečovými žilami, vysokým krevním tlakem a hemoroidy.
Jestliže si chceme zpestřit nedělní oběd, můžeme si připravit skvělou a zdravou rybízovou omáčku. Je velice jednoduchá.
– Rybíz povaříme s vodou a trochou cukru.
– Pak zahustíme jíškou, kterou vyrobíme z másla a mouky.
– Nakonec omáčku přecedíme, přidáme do ní smetanu a dochutíme citronovou šťávou.
Takto vyrobená omáčka je výborná k masu, které je připravené „nadivoko“. Pro letní osvěžení můžeme připravit rybízovou šťávu, která bude zejména pro děti vítanou náhradou různých přeslazených limonád.